Aankoopkeuring

Helaas komen we het vaak tegen dat iemand teleurgesteld is na de aankoop van zijn of haar gebruikte Mazda Mx 5. Dat komt mede omdat de NA en de NB hun eigen specifieke aandachtspunten hebben.  Om een Mx 5 goed te kunnen beoordelen moet je hem ook aan de onderkant bekijken. Ons eerste advies voordat je de auto definitief hebt gekocht is dan ook; Kom er mee langs, dan gaat hij bij ons op de brug en beoordelen wij hem voor je! Dat is bijna gratis! Wil de verkoper daaraan niet meewerken, dan weet je eigenlijk al genoeg. Mocht je te ver van ons vandaan wonen, rijd  dan naar een ander gespecialiseerd  Mx 5 bedrijf. Het bespaart je veel ellende.

Start pas na deze controle  de motor en laat hem even lopen. Geef een paar keer flink gas (of laat dat doen) om te bekijken of er veel rook uit de uitlaat komt. Zwarte rook duidt op  olieverbruik en is ernstig.  De kleppen, met name van de NA, kunnen na de start even flink “tikken” . Dat mag niet aanhouden als de motor wat langer draait. Een kort ratelend geluid bij gasgeven als de motor al even loopt, wijst op lagerschade en is ernstig.

Voordat je de auto start kijk je eerst even naar het  oliepeil. Bekijk ook of  er geen  sporen van water of roest aan de peilstok zitten en het  reservoir van de koelvloeistof helder oogt en op peil is en de radiateur vol is. Controleer verder of de motor  droog is. Olie aan de bovenkant van de motor duidt op een lekke klepdekselpakking. Olie onderaan de olie is vaak serieuzer van aard.

Controleer of de motor rondom droog is.

Is dit alles in orde, rijd dan een flink stuk en let erop dat de auto tijdens het rijden en remmen, ook met de handen los van het stuur,  niet naar links of rechts trekt.   Schakelt de auto soepel en voelt de koppeling goed aan. Trilt hij niet teveel bij het wegrijden, slipt hij niet  bij het wegrijden (zet hem even op de handrem en probeer weg te rijden) en voelt het ontkoppelmoment goed aan, dan lijkt alles oké.

Carrosserie

De NA en NB zijn beide gevoelig voor roest aan de kokerbalken dat vaak voor het achterwiel begint. Kijk vooral of daar geen begin van roestvorming is of de dorpel niet afwijkt in structuur of lak, wat zou kunnen duiden op een amateuristische reparatie. Ook in de wielkasten van de achterwielen ontstaan vaak blaasjes in de lak die snel kunnen overgaan in roest.  Grondige inspectie is hier echt op zijn plaats.

De NA is daarnaast ook gevoelig voor roest aan de onderkant van het voorscherm . Hier zit een holle ruimte waar water en zand in blijft staan. 

Met zulke voorbalken kan niet meer gereden worden.

 De NB heeft daarvan minder last maar bij dit type is het van belang om de voorbalken te bekijken die in de motorruimte liggen. Deze zijn vaak doorgeroest en dat is een reden voor APK afkeur.